• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

75 OCINE

75 anys de cinema amb la mateixa il·lusió del primer dia


 

Ocine és una empresa familiar d'exhibició, portada en l'actualitat per la tercera generació, que se situa entre les quatre primeres companyies que més facturen a Espanya.

L'empresa d'exhibició cinematogràfica, avui denominada Ocine, es va crear fa 75 anys quan Joan Agustí Pujol va inaugurar, el 7 de setembre de 1943, el Cinema Núria a Olot (Girona), en un local arrendat que havia estat anteriorment una sala de ball. Estava equipat amb 300 butaques i uns projectors moderns per l'època, aconseguint atreure l'atenció del públic.

 

 

El Cinema Núria d'Olot va tancar les seves portes després de 58 anys, el 25 de novembre de 2001. En agraïment, es va acomiadar del públic amb tres dies de sessions gratuïtes.

 

 

El 1945, i amb l'experiència del seu primer cinema a Olot, Joan Agustí Pujol va decidir dotar de 1.400 localitats el Cinema Ultònia (Girona). Tot estava equipat amb l'última tecnologia d'aquell temps. Inaugurat el 29 d'octubre de 1945, va ser un dels més importants davant les distribuïdores, que en aquella època proliferaven i pràcticament eren totes d'àmbit nacional o amb certa representació de les "majors".

 

 

A la primera sessió es va projectar la pel·lícula La policia muntada del Canadà, de Madelaine Carroll.

 

A la fi dels anys 50, es va incorporar el seu fill Narcís a l'empresa familiar. La confiança que va dipositar Joan Agustí en el seu fill Narcís, al cedir-li la gestió dels cinemes, van motivar a aquest que el 21 de novembre de 1964 inaugurés el Cinema Grido. Una de les seves anècdotes més sorpendentes és la "bogeria" i gran èxit de públic, amb una llarga permanència a la cartellera, de la pel·lícula El vicari d'Olot (1981), de Ventura Pons, que va comptar amb l'assistència el dia de la seva inauguració del director, actors i distribuïdors.

 

 

El Cinema Grido es va tancar, juntament amb el Núria, el 25 de novembre de 2001, amb l'exhibició de les pel·lícules Gladiator, de Ridley Scott, i La vida és bella, de Roberto Benigni.

 

El 1965, després de la mort de Joan Agustí Pujol després de dos anys de malaltia, el seu fill Narcís es va fer càrrec de l'activitat de l'exhibició. Narcís va donar un impuls al negoci, optant per l'obertura diària del cinema, que fins llavors es feia d'una manera discontínua (dilluns, vespres i festius). El 20 de juny de 1978 va inaugurar a Girona els Cinemes Catalunya 1 i 2 amb la projecció de les pel·lícules La guerra de les galàxies, de George Lucas, i El cuirassat Potemkin, de Serguei Eisenstein, i el 1982 va incorporar el Catalunya 3.

 

 

 

Les dècades dels 70 i 80 van ser molt intenses, tant pel que fa a la gestió constant, diària i innovadora dels cinemes, com a la quantitat d'esdeveniments que es van organitzar, com les setmanes de terror, d'humor, musicals, de cinema negre, etc.

 

ETAPA D'EXPANSIÓ

El 1985, Narcís Agustí va iniciar la seva expansió fora de la província i va decidir anar a Tarragona, després de comprovar les mancances i circumstàncies en què es trobava la mateixa. En paraules de Narcís, "gràcies a que vam poder tancar acords amb distribuïdores, com Universal i Paramount, que ens van garantir el material en aquesta nova aventura".

 

 

El següent pas va ser a Granollers, amb l'obertura -en 1982- de cinc sales de cinema al centre de la ciutat amb el mateix nom corporatiu de Cinemes Oscar. Animat pels seus fills i en un moment de canvi d'equipaments, va donar més passos en el creixement de l'empresa, en alguns casos en Centres Comercials (Txingudi a Irun, Guipúscoa), però també en ubicacions pròpies (a la localitat tarragonina de Roquetes) oa la navarresa de Tudela.

 

 

 

El 28 d'agost de 1998 es va obrir els Cinemes Òscar, un megacomplex construït al parc comercial Les Gavarres a Tarragona. De les 16 sales, 12 es van obrir en aquesta data i les quatre restants, dos anys més tard, al novembre de 2000. A més, al desembre de 1999, es van obrir 11 pantalles a Granollers, que operaven amb el nom de Cinemes del Nord, encara que el nom de Cinemes Oscar ja existia en el centre de la ciutat.

 

 

 

A partir d'aquest moment van decidir unificar el nom d'Oscar Cinemes a tots els cinemes del grup a Espanya, que més tard passaria a ser Ocine, provinent de la fusió de les dues primeres paraules.

 

Al gener de 2000, es van inaugurar 9 sales al centre comercial La Bretxa de Donostia (Sant Sebastià). I a finals d'aquest mateix any, es va inaugurar a Girona un nou complex de 11 sales, que recull l'alternativa del Teatre Ultònia, que es va tancar el dia que celebrava els seus 55 anys de funcionament. Al juny de 2002, amb el nom Cinemes Oscar, l'empresa va inaugurar vuit pantalles a Platja D'Aro (Girona) i un any més tard, vuit sales més a la població del Vendrell (Tarragona).

 

Durant 2008 es van incorporar al grup els Cinemes Aqua de València amb 10 sales; Plaça Major a Xàtiva, també a la Comunitat Valenciana, amb 8 sales i Vila-Seca, al costat de Port Aventura (a la província de Tarragona), amb 10 sales més. Al llarg de 2009 es van inaugurar Ocine Altrium a Sant Celoni (Barcelona) amb 5 pantalles i al setembre de 2012 es van obrir 10 sales en el Centre Comercial Riu Shopping de Valladolid i en el qual va instal·lar el primer Dolby Atmos del circuit i segon d'Espanya .

 

 

És a partir de llavors i a partir dels següents 5 anys, que sota un criteri de prudència, la companyia ha de reduir els seus plans d'expansió motivat per la profunda i greu crisi que està immers el sector del cinema: el creixement d'una pirateria impune, l'auge del "home cinema" amb TV moderns i les descàrregues il·legals per internet juntament amb una pujada de l'IVA del 8% al 21% sotmeten el sector en una crisi sense precedents de conseqüències devastadores; així mateix la companyia emprèn la digitalització del seu circuit per adaptar-se a les noves tecnologies enmig d'una greu crisi econòmica. Fruit de tot això, durant aquest període, es tanquen els cinemes de la Bretxa i Plaça Major; per contra i malgrat la situació s'adquireixen 10 sales a Blanes (abril 2014) i es traslladen els cinemes de Txingudi a Mendibil, al centre d'Irun i pot conservar la plaça.

 

 

Així doncs, no és fins a finals de 2017 que l'empresa aconsegueix obrir nous horitzons en comunitats que fins llavors no era present com són Andalusia amb 7 sales a El Ejidoy Madrid (Pinto) al centre comercial Plaça Éboli de 8 sales.

Sumen un total de 19 complexos s'assabenti esapaña i França, tenint la seu social central a Girona i una subseu a Barcelona.

Des d'aquella data en què Joan Agustí Pujol es va involucrar amb una intenció definitiva en el món de l'exhibició cinematogràfica, fins avui -any 2018- han passat 75 anys i tres generacions mantenint-se dins de l'àmbit familiar yconsolidando Ocine com una marca de referència en el sector amb 175 pantalles, un pati de més de 30,000 butaques per on els visiten els seus prop de 4.500.000 d'espectadors a l'any.

 

CIRCUIT ACTUAL

NOM COMERCIAL

POBLACIÓ – CCIAL.

Nº SALES

BUTAQUES

Ocine Gavarres

Tarragona – Les Gavarres

17

3038

Ocine Magic

Badalona - Magic

13

3034

Ocine Granollers

Granollers – El Ramassar

13

1950

Ocine Girona

Girona

11

2162

Ocine Blanes

Blanes

10

1874

Ocine Río Shopping

Valladolid – Río Shopping

10

1568

Ocine Vila-seca

Vila-seca – Port Halley

10

1453

Ocine Aqua

Valencia – Aqua

10

1439

Ocine Tudela

Tudela

9

1738

Monciné Béziers

Béziers – Polygone Rive Gauche

9

1467

Ocine Platja d’Aro

Platja d’Aro – Parc d’Aro

8

1491

Ocine Vendrell

El Vendrell – Les Mates

8

1310

Ocine Plaza Éboli

Pinto – Plaza Éboli

8

1101

Ocine Copo

El Ejido – Copo

7

1458

Monciné Anglet

Anglet

7

1085

Ocine Arenys

Arenys de Mar

6

1263

Ocine Roquetes

Roquetes

6

1104

Ocine Mendibil

Irún – Mendibil

6

1061

Ocine Sant Celoni

Sant Celoni – Altrium

5

1141

 

EXPANSIÓ A FRANÇA

 

OCINE pot presumir de ser l'únic circuit espanyol que té presència a França.

 

Quan en el seu dia es va decidir canviar la marca de OSCAR per Ocine, al país gal es va escollir MONCINÉ ( "El meu cinema") per la "força" pròpia del nom i per evitar la limitació fonètica que suposa la pronunciació en francès de OCINE ( "Au cinema").

"La nostra presència a Irun molt pròxima a la frontera ens va empènyer a fer un salt al país veí, concretament a la població pròxima de Anglet", en la qual van construir un complex de 7 sales inaugurat al juliol de 2005 i que va suposar la primera marxa en França. L'èxit que va suposar la seva obertura juntament amb els avantatges d'un mercat regulat van servir de base per a la construcció, 5 anys més tard, d'un segon complex de sales a la localitat de Beziers (Setembre 2010). Actualment, MONCINÉ té en projecte el seu tercer complex a França, prop de Bordeus, la inauguració de les seves 6 sales està prevista per a finals d'any.

Segons Agustí "Estem molt satisfets amb la nostra experiència a França que ens aporta una altra visió de l'exhibició i sobretot ens serveix de mirall comparatiu amb el mercat espanyol. França és un mercat regulat en la qual no es permet una proliferació descontrolada de cinemes. El govern considera el cinema com un valor cultural que s'ha de protegir i donar suport mitjançant a subvencions, oferint un IVA raonable del 5.5%, així com al seu dia la llei de transició al digital que obligava al pagament de VPF. "